F0: Wat is duaal leren?

Duaal leren is een onderwijsvorm waarbij leerlingen nieuwe competenties aanleren zowel in de klas als op de werkvloer. De focus ligt voornamelijk op het aanleren van generieke en arbeidsgerichte competenties door professionals van op de werkplek.

Duaal leren richt zich voornamelijk naar leerlingen die graag op en van de praktijk zelf willen leren. Het is een kwaliteitsvol alternatief voor een klassieke leerweg. Dit betekent dat leerlingen uit een duaal traject ook hun diploma secundair onderwijs kunnen behalen. Hoeveel dagen de leerling doorbrengt op de werkplek is afhankelijk van de studierichting.

Duaal leren is mogelijk binnen diverse richtingen in scholen van voltijds secundair onderwijs, BuSO, deeltijds beroepsonderwijs en Syntra-opleidingscentra. Meestal wordt deze onderwijsvorm aangeboden in de derde graad van het secundair onderwijs en de specialisatiejaren TSO en BSO maar soms ook al in de tweede graad BSO.

Voorbeeld uit de praktijk: op Campus MAX STEM in Tessenderlo maakten ze een filmpje om hun duale richtingen voor te stellen.